του Κωστή Γ. Κριμίζη, υποψηφίσου συμβούλου ΔΣΑ με τον συνδυασμό ΔΙΕΚΔΙΚΩ του Χάρη Κονδύλη.
Το άρθρο αυτό, αν και έχει προεκλογικό χρώμα, λόγω της δημοσίευσής του παραμονές των εκλογών, προσπαθεί να εξηγήσει γιατί η ψηφιακή δικαιοσύνη δεν πετυχαίνει στην Ελλάδα και γιατί ο Χάρης Κονδύλης είναι ο ιδανικός υποψήφιος πρόεδρος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Πιερρακάκη και το Ψηφιακής Πολιτικής για το καλό των δικηγόρων και της δικαιοσύνης.
Η γνωριμία μου με τον Χάρη Κονδύλη
Τον Χάρη τον γνώρισα στη διάρκεια της περασμένης προεκλογικής εκστρατείας με υποψήφιο πρόεδρο τον Παναγιώτη Περάκη. Μία από τις πρωτοποριακές ιδέες του Χάρη ήταν να ζητήσει τους λεγόμενους «εξωτικούς» να βοηθήσουν στον ΔΣΑ. Δηλαδή, δικηγόροι με όρεξη και μεράκι να βοηθήσουν το σύλλογο σε ειδικευμένα ζητήματα. Έτσι, ορίστηκα μέλος της Επιτροπής Τηλεματικής, ενώ ως σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΣΑ ο Χάρης Κονδύλης ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεματικής.
Καλά διαβάσατε, δεν είναι ορθογραφικό λάθος, η Επιτροπή που ασχολείται με τα πληροφοριακά συστήματα του ΝΠΔΔ και πρώτου επιστημονικού συλλόγου της χώρας ονομάζεται τηλεματική και όχι πληροφορική. Πριν πάω στην Επιτροπή νόμιζα ότι η τηλεματική είναι το σύστημα που μας ενημερώνει για τη θέση και το χρόνο αναμονής στα ΜΜΜ. Αφού πήγα, κατάλαβα ότι τουλάχιστον εκεί μεταδίδεται η πληροφορία με οργανωμένο τρόπο, γεγονός σπάνιο στα πλαίσια του ΔΣΑ.
Παρότι κάναμε σημαντικά βήματα, το κατεστημένο του συλλόγου δεν μας άφησε ή δεν ήθελε να αλλάξουμε όσα είχαμε ανακοινώσει στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας, το οποίο υιοθετήθηκε σχεδόν λέξη προς λέξη από όλους.
Το έργο της επιτροπής πληροφορικής
Η Επιτροπή Τηλεματικής έκανε δύο μεγάλες τομές στην λειτουργία του συλλόγου:
- ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ 2021: Προκηρύχθηκε ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός ύψους €200.000 περίπου αντί για €1.200.000, όπως είχε προταθεί παλαιότερα. Η μείωση αυτή ήταν το αποτέλεσμα σκληρής μελέτης από τα μέλη της Επιτροπής και συνεργάτες του συλλόγου για όλες τις προϋποθέσεις που έπρεπε να περιλάβουμε στην προκήρυξη βασιζόμενοι στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες του συλλόγου και όχι σε αυτά που επιθυμούσαμε να πραγματοποιήσουμε. Ο νέος Ισοκράτης θα τρέχει στο κυβερνητικό σύννεφο με απόλυτη ασφάλεια για τα πολύτιμα δεδομένα του συλλόγου μας και θα προσφέρει γρήγορη πρόσβαση στους συνδρομητές του από κάθε μέσο, όπως κινητό τηλέφωνο, ταμπλέτα, υπολογιστή σταθερό ή φορητό.
- 4 SITE: Πρώτη φορά καταφέραμε να προκηρύξουμε δημόσια με απόλυτη διαφάνεια την λειτουργία τεσσάρων ιστοσελίδων του ΔΣΑ. Η διαβούλευση, το Νομικό Βήμα, οι εκλογές του ΔΣ και δημοψήφισμα. Μέχρι σήμερα η δημιουργία και συντήρηση ιστοσελίδων του ΔΣΑ γινόταν με άγνωστο για όλους μας τρόπο. Πρώτη φορά ζητήσαμε και επιβάλλαμε την τήρηση του κανονισμού προμηθειών για κάθε ανάθεση που κάνει ο σύλλογος.
Τα ζητούμενα που δεν έγιναν
Δυστυχώς σήμερα το Νομικό Βήμα δεν είναι διαθέσιμο, διότι η ιστοσελίδα δεν λειτουργεί για άγνωστο σε εμάς λόγο. Η δυσλειτουργία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για την σύσταση ειδικής υπηρεσίας του ΔΣΑ ή την ίδρυση εταιρείας με μία μετοχή που θα ανήκει στον ΔΣΑ για την λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων του ΔΣΑ.
Αυτό είναι απαραίτητο και έλλειψε σε όλους μας, ιδιαίτερα λόγω της αδυναμίας διεξαγωγής των επερχόμενων εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η λειτουργία τέτοιων εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων απαιτεί ευελιξία που ο σύλλογός μας δεν μπορεί να παρέχει. Σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές είναι απόγευμα 17ης Νοεμβρίου στο γραφείου μου. Μήπως γνωρίζετε ποιος είναι ο υπεύθυνος για την λειτουργία των server του συλλόγου;
Κανένας. Μάλιστα κανένας. Η διεύθυνση πληροφορικής δεν διαθέτει τεχνικό επιφυλακής για τα συστήματα του συλλόγου. Είναι σημαντικό αυτό;
Και όμως είναι. Αν για παράδειγμα χρειαστεί να εκδώσει κάποιος συνάδελφος γραμμάτιο προείσπραξης και δεν λειτουργούν τα συστήματα στον σύλλογο, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το άλλο πρωί για να επικοινωνήσει με τον σύλλογο ή να εκδώσει γραμμάτιο το πρωί. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν αποτελεί λόγο παράτασης των δικονομικών προθεσμιών η δυσλειτουργία των συστημάτων του συλλόγου με συνέπεια κανένας να μην επιλέγει την κατάθεση προτάσεων την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, γεγονός που οδηγεί σε επιπλέον σύντμηση των ήδη ασφυκτικών δικονομικών προθεσμιών.
Δυστυχώς, αν και λίγοι το γνωρίζουν, η Επιτροπή Τηλεματικής αφορά μόνο υπηρεσίες του ΔΣΑ και όχι της Ολομέλειας. Έτσι, ενώ δεν γνωμοδοτεί για το περίφημο portal, αντίθετα, άγνωστο γιατί, γνωμοδοτεί για τις εκλογές όλων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδος, διότι έτυχε η εφαρμογή να αναπτυχθεί στα πλαίσια του Ισοκράτη.
Με τέτοια πολυδιάσπαση είναι αδύνατο να παράγει έργο ποιοτικό και προσβάσιμο στον Αθηναίο δικηγόρο. Ο μέσος δικηγόρος δεν διαθέτει την πολυτέλεια της καθημερινής πληροφορικής υποστήριξης στο γραφείο του σε όλα τα θέματα. Πρέπει να γνωρίζει βασικά λογιστικά θέματα, να έχει γνώσεις υπολογιστών και αρχειοθέτησης.
Οι πλατφόρμες δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες του δικηγόρου, αλλά την μέγιστη οικονομία για την εταιρεία πληροφορικής που ανέπτυξε την πλατφόρμα. Έτσι στον Σόλωνα δεν μπορούμε να βρούμε όλα τα δικόγραφα που αφορούν εμάς, στα διοικητικά δικαστήρια να καταθέτουμε ηλεκτρονικά όλη την διαδικασία και όχι μόνο το εισαγωγικό δικόγραφο, στην πορεία ποινικής διαδικασίας και στα κτηματολόγια να εκτυπώνουμε και να πληρώνουμε επίσημο αντίγραφο της πρόχειρης εκτύπωσης που δικαιούμαστε.
Η μόνη λύση είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ως ΝΠΔΔ και ως ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας οφείλει να πρωτοπορεί και να δίνει λύσεις στην Πολιτεία και τους πολίτες για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και να τους διευκολύνει σε επίπεδο διαδικασιών.
Ο Σύλλογός μας οφείλει να δίνει τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει, με μόνη αποζημίωση το κόστος καταγραφής τους, οφείλει να προτείνει νεωτερισμούς και να είναι καθημερινά αρωγός του Δικηγόρου και μέσω αυτού του Πολίτη στην απονομή της δικαιοσύνης.
Στη διάρκεια της περασμένης καραντίνας οι δικηγόροι δεν πήραμε κανένα βοήθημα, ενώ το portal μπορούσε να δώσει στοιχεία στο υπουργείο για ακριβή αναπλήρωση των εισοδημάτων του περασμένου έτους. Οι συνδρομές του συλλόγου δεν εισπράττονται χωρίς κανένα περιορισμό βάσει εισοδήματος ή κόστους προεισπράξεων. Ακόμη, οι δικηγορικές εταιρείες δεν αναγνωρίζονται επαρκώς από τον σύλλογο για να μειωθούν τα διαχειριστικά κόστη του συλλόγου. Γιατί θα πρέπει να καταθέτει ο κάθε δικηγόρος την συνδρομή του στον σύλλογο και να μην είναι υπόχρεη κάθε εταιρεία της καταβολής των συνδρομών των μελών της;
Όλα τα ανωτέρω είναι εύκολα υλοποιήσιμα αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και μία μικρή και ευέλικτη υπηρεσία του ΔΣΑ που μπορεί να φέρνει τον ΔΣΑ μπροστά από τις εξελίξεις.
Ο Χάρης έχει τη γνώση και την θέληση να σπάσει τα αυγά και να βοηθήσει τους δικηγόρους. Το μόνο που του λείπει είναι να έρθεις την Κυριακή ή την Δευτέρα να τον ψηφίσεις σπαταλώντας πέντε λεπτά από τον χρόνο σου και μετά θα αναλάβει αυτός τη δύσκολη δουλειά. Θα τον ψηφίσεις;