Κάθε τόσο καλούμαστε να ψηφίσουμε στις εκλογές, ώστε να εκπληρώσουμε την υποχρέωσή μας ως πολίτες για τη διακυβέρνηση της χώρας, της περιφέρειάς μας ή του δήμου μας σύμφωνα με τη λαϊκή βούληση.
Ας δούμε με συντομία, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να ψηφίζουμε, ώστε να γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας.
Εύρεση εκλογικού τμήματος
Η εκ των προτέρων αναζήτηση του σωστού εκλογικού τμήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την δική μας διευκόλυνση, όσο και για την ομαλή ροή των υπολοίπων ψηφόρων. Η αναζήτηση δεν πρέπει να σταματήσει όταν βρούμε το κτήριο του σχολείου, όπου στεγάζεται το εκλογικό τμήμα, αλλά πρέπει να σημειώσουμε τον αριθμό του εκλογικού τμήματος, ώστε να εισέλθουμε μόνο στο εκλογικό τμήμα που μας αφορά και όχι στα διπλανά.
Η απλή ερώτηση σε διπλανό εκλογικό τμήμα για το “γράμμα που ψηφίζει εκεί”, όχι μόνο καθυστερεί την ψηφοφορία σε εκείνο το εκλογικό τμήμα, αλλά δεν δημιουργεί καμμία προστιθέμενη αξία, διότι απλώς δεν γνωρίζει το ένα εκλογικό τμήμα τους ψηφοφόρους του άλλου.
Επομένως, πηγαίνουμε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου “ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ”, πατώντας ΕΔΩ ή πηγαίνουμε στα γραφεία του Δήμου στον οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι αρκετές ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών.
Είσοδος στο εκλογικό τμήμα
Πριν μπούμε στο εκλογικό τμήμα κρατάμε στο χέρι το έγγραφο ταυτοποίησης που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Τα ακόλουθα (αστυνομική ταυτότητα παλαιά ή νέα ή στο κινητό, διαβατήριο, ληγμένο ή έγκυρο, δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας, ταυτοπροσωπία) αποτελούν αποδεκτά έγγραφα ταυτοποίησης.
Στην συνέχεια προχωράμε στην αναγνώρισή μας από τον γραμματέα ή το μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Μην σας κάνει εντύπωση αν όλη η διαδικασία διεξάγεται μόνο από δύο άτομα, καθώς είναι πλέον σύνηθες να μην προσέρχεται η εφορευτική επιτροπή για να βοηθήσει στη διαδικασία.
Αφήνουμε το έγγραφο ταυτοποίησης που χρησιμοποιήσαμε, αν δεν είναι το κινητό μας, και παραλαμβάνουμε το εκλογικό υλικό.
Αυτή είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επιβεβαιώσουμε, εάν δεν είμαστε σίγουροι, τον αριθμό των σταυρών που επιτρέπεται να βάλουμε.
Ψηφοφορία στο παραβάν
Στη συνέχεια εισερχόμαστε το παραβάν και επιλέγουμε το ψηφοδέλτιο της επιλογής μας.
Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν έχει εμφανή σημάδια που δημιουργούν υποψίες ακυρότητας, τότε βάζουμε σταυρό (πριν ή μετά) στον υποψήφιο ή τους υποψηφίους της επιλογής μας.
Βάζουμε το ψηφοδέλτιο μέσα στον φάκελο, ΔΕΝ ΣΑΛΙΩΝΟΥΜΕ τον φάκελο, αλλά τραβάμε το αυτοκόλλητο και κλείνουμε με προσοχή τον φάκελο, ώστε να μην ακουμπήσει ακουσίως το ψηφοδέλτιο, αλλά να κολλήσει επάνω στο ειδικό τμήμα του φακέλου.
Απορρίπτουμε μέσα στην σακούλα σκουπιδιών τα λοιπά ψηφοδέλτια ή τα βάζουμε στην τσέπη μας, χωρίς να φαίνονται σε τρίτους.
Ρωτάμε την εφορευτική επιτροπή αν μπορούμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο την διαδικασία, ώστε να ψηφίσουν πιο εύκολα οι επόμενοι, οι οποίοι συχνά είναι συγγενείς και φίλοι.
Έξοδος από το εκλογικό τμήμα
Μόλις μας δώσει την άδεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ρίχνουμε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο και τότε παραλαμβάνουμε το έγγραφο ταυτοποίησης που είχαμε αφήσει.
ΚΡΑΤΑΜΕ μυστική την ψήφο μας!
Έχουν γίνει αγώνες για το δικαίωμα της μυστικής ψηφοφορίας και δεν θα χαθεί ο κόσμος αν για τα πέντε λεπτά που κρατάει όλη η ανωτέρω διαδικασία της ψηφοφορίας, αντί να μιλήσουμε για τον υποψήφιο της επιλογής μας, μιλήσουμε για άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα.
Μόλις απομακρυνθούμε από τον χώρο του σχολείου, τότε μπορούμε να αρχίσουμε τα πειράγματα και τις πολιτικές συζητήσεις με φίλους και γνωστούς.
Άλλωστε για εμάς η εκλογική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και θα δούμε με τους αγαπημένους τα αποτελέσματα στην τηλεόραση, ενώ για την εφορευτική επιτροπή που αφήσαμε πίσω ξεκινάει μόλις κλείσουν οι κάλπες.