Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε αναλυτικά στο ηλεκτρικό άυλο διαζύγιο που επιταχύνει και αμβλύνει κατά το δυνατόν τη διαδικασία του διαζυγίου. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας Πώς να χωρίσετε μέσω διαδικτύου (μέρος 1ο) πατώντας εδώ.
Αν και υποστηρίζουμε φανατικά τις νέες τεχονολογίες και την ενσωμάτωσή τους στη δημόσια διοίκηση, δυστυχώς ένα από τα βασικά προβλήματα του gov.gr είναι η αδυναμία ενσωμάτωσης των κατάλληλων οδηγιών για κάθε διαδικασία που “ανοίγει” ηλεκτρονικά και παραμένει κρυφό μυστικό ότι αναγκαζόμαστε να δοκιμάζουμε κάθε φορά διάφορες τεχνικές μέχρι να καταφέρουμε, εάν το καταφέρουμε, το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σήμερα προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε σε διαζύγιο ζευγαριού που είχα παντρευτεί πριν την καθιέρωση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, γνώστου ως ΑΜΚΑ, ο οποίος έγινε υποχρεωτικός το 2009.
Η ληξιαρχική πράξη γάμου του ζευγαριού ήταν χειρόγραφη, οπότε δεν μπορούσε να βρεθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα. Αυτό λύθηκε σχετικά εύκολα, καθώς κάναμε μια διαδικασία που ονομάζεται οριστικοποίηση, η οποία στην ουσία εισάγει την χειρόγραφη πράξη στα ψηφιακά αρχεία του ληξιαρχείου.
Παρά ταύτα τα προβλήματα δεν τελείωσαν εκεί. Το σύστημα ζητά κωδικούς για το κάθε ληξιαρχείο. Τέτοιους κωδικούς δεν μπορέσαμε να βρούμε ούτε διαδικτυακά, ούτε στις οδηγίες της πλατφόρμας. Ευτυχώς, καταφέραμε να λάβουμε τον κωδικό από το ληξιαρχείο και η ληξιαρχική πράξη βρέθηκε.
Αναρωτιέμαι, γιατί κανείς δεν σκέφτηκε αντί για αριθμούς να αναζητάει ο χρήστης τα ληξιαρχεία με το όνομά τους; Προφανώς κάποια ληξιαρχεία έχουν συγχωνευτεί λόγω των αλλαγών στους δήμους, αλλά η βασική δομή, ιδιαίτερα στα μεγάλα ληξιαρχεία παραμένει σταθερή και εύκολα αναζητήσιμη.
Ενώ νομίσαμε ότι νικήσαμε την γραφειοκρατία και μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στο ηλεκτρονικό διαζύγιο, αφού πλέον ευρέθη η ληξιαρχική πράξη γάμου, αντιληφθήκαμε ότι μόλις βρίσκαμε την ληξιαρχική πράξη διαγράφονται τα ΑΦΜ των συζύγων, ενώ μόλις προσθέταμε τα ΑΦΜ, έπρεπε να κάνουμε ξανά αναζήτηση της ληξιαρχικής πράξης.
Από την τεχνική βοήθεια των άυλων διαζυγίων μας απάντησαν ανώνυμα μέσω emai ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άυλο διαζύγιο ελλείψει του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ στην ληξιαρχική πράξη και έτσι η προσπάθειά μας να χωρίσουμε ηλεκτρονικά και εύκολα συγύζους που έκαναν το έγκλημα να παντρευτούν δίχως ΑΜΚΑ, έληξε άδοξα.
Εάν μας ρωτήσετε ποιος νόμος θεωρεί απαραίτητη την αναγραφή του ΑΜΚΑ στην ληξιαρχική πράξη γάμου για την διάζευξη, θα σας απαντήσουμε, δυστυχω΄ς κανείς. Απλώς στην σύγχρονη ελληνικλή κοινωνία μαζί με τις τρεις εξουσίες, παράλληλα ασκούν εξουσία, και μάλιστα χωρίς δικαστικό έλεγχο, και οι πλατφόρμες. Για παράδειγμα δείτε τους ανασφάλιστους μη μισθωστούς στο ΕΦΚΑ, αλλά θα μιλήσυομε για αυτό σε επόμενο άρθρο μας.